Château Saint-Pierre de Mejans butik borászat: a Luberon-völgy ékköve

A Château Saint-Pierre de Mejans egy 12. századi kastély a híres francia bortermő vidéken, a Luberon-völgyben, mindössze néhány kilométerre az egyik legszebb francia várostól, Lourmarintól. Stábunk ebbe a dél-franciaországi egykori bencés kolostorba kapott meghívást 2023. november elején, amely évszázadok óta a borkészítés egyik felkapott központja. A birtok 12 hektár szőlőt, valamint további 2 hektár kertet, olajfa-ültetvényeket és levendula mezőket is kínál. A francia-amerikai tulajdonosok a felelős borkészítés filozófiáját követik, a kizárólag kézzel szüretelt szőlőkből magas minőségű bio borokat készítenek, s forgalmaznak nemcsak Franciaországban, hanem többek között az Egyesült Államokban is, ahol több borversenyen is aranyérmeket szereztek a nedűikkel.

A Saint-Pierre de Mejans-i papság első említése 1118-ból származik, innen ered, hogy több bor címkéjén is megjelenik ez az évszám, mint márkanév. Ekkor még a kastély a Saint André de Villeneuve-lès-Avignon apátság birtokához tartozott.

A volt kolostor emblematikus hely a régióban a hangulatos belső udvarával és a közeli Rognes faluban bányászott terméskövekből épült boltíves szobáival. Kápolnája az 1909. júniusi földrengést követően megrongálódott, de később szépen újjáépítették.

Jelentős dátumnak számít, hogy az aix-i érsek 1343 januárjában két éjszakát töltött itt, és a kastély kápolnájában elmélkedett, imádkozott.

A francia forradalom után Saint-Pierre de Mejanst nemzeti tulajdonként lefoglalták, majd eladták és – bármilyen furcsa – selyemhernyó-farmmá alakították át, miközben a mezőgazdasági és bortermesztési tevékenységet azért megtartották. (Egy mini selyem-hernyó állományt ma is nevelnek a kastélyban, a petéket, a lepkéket, és a selyemgumókat szívesen megmutatják.)

A birtokhoz tartozik a kastély öt szállodai szobája, egy magánlakás és több étkező- és közösségi helyiség, kültéri medence, pihenőkert napozóágyakkal, egy petanque pálya, valamint a már említett kőudvar. A kastély egész évben fogad turistákat, s fontos tudni, hogy rendkívül elérhető áron.
A Château Sain-Pierre de Mejans tökéletes környezetet kínál egy hétvégi kiruccanáshoz vagy valamilyen rendezvényhez, beleértve különleges vacsorákat, esküvőket is, s persze fő attrakciónak számít a bortúra – kóstolóval és gourmet tapaszokkal.

Részünkre Benoit Magnac manager mutatta be a birtokot és a borait. A Cuvée 1118 fehér bor Rolle, Grenache, Viogner és Clariette szőlőfajták elegye, salátákhoz és kecskesajthoz kiváló. A Cuvée 1118 rozé Cinsault, Syrah és Grenache szőlőkből készült, nagyon gyümölcsös az ízvilága, aperitifként fogyasztható, vagy grillhúsokhoz ajánlott leginkább. A Cuvée Chapelle Blanc Rolle, Grenache és Viogner szőlőkből áll, elsősorban szarvasgombás ételekhez megy. A Cuvée 1118 vörös Syrah, Carignan és Grenache elegye, s bármely provence-i fogáshoz ajánlják. A 2019-es Cuvée Vielles Vignes Rouge az előzőhöz hasonló szőlőkből készült, de hosszabb érlelést kapott, ez már testesebb bor, s az aromái akkor érezhetők leginkább, ha valaki keserű csokival kóstolja össze.

Valamennyi bor különlegesen finom volt. Hasonló, kb. 2 órás kóstoltatás a helyi szalámikkal, sonkákkal, sajtokkal, friss francia bagettel és a ház saját olíva olajával bárki számára elérhető minden szerdától szombatig 65 eurós fejenkénti áron, ami nagyon megéri. A programhoz még kastélybejárás is tartozik, mint ahogy a szőlő birtok megtekintése is. Időpontot foglalni a contact@saintpierredemejans.com e-mail címen lehet. Különleges érzés ott sétálni, ahol a bencés szerzetesek 900 évvel ezelőtt szőlőt műveltek, s bort készítettek.

A fehér és rosé borok ára palackonként 12 és 24 euró között szerepel a borbolt listáján, míg a vöröseket 10 és 27 euró közötti áron lehet megvásárolni.

Ha valaki Dél-Franciaországban a festői Luberon-völgyben jár gondoljon a Château Saint-Pierre de Mejans butik borászatra. s keresse fel! Provence közigazgatási fővárosától, Marseilletől csak egy órányi autóútra van, s a túra összeköthető a már említett, s igen bájos, művészeti galériákkal és kedves kávézókkal, éttermekkel teli Lourmarin település meglátogatásával.

www.saintpierredemejans.com

destinationluberon.com

france.fr/hu

Leave A Comment