Krakkó óvárosa: itt található a világ első bevásárló központja!

Autóval Szlovákián átvágva 6 óra alatt eljuthat Budapestről a lengyelek legszebb városába, Krakkóba. Egy hosszú hétvége alatt bejárhatja a települést, ami annyira kicsi, hogy az Óvárost, a zsidó negyedet és a Wawelt (a krakkói vár) is beleszámítva kb. egy óra alatt gyalog is bármelyik úti célját elérheti.

Tudta, hogy a fallal körbevett Óváros középpontjában található a világ legelső bevásárló központja, a Posztócsarnok, mely a 13. században épült? Hogy a városka főtere az egyik legnagyobb középkori tér Európában? Üljön be egy kávézóba, igyon egy kapucsínót, egyen krémest, vagy kézműves csokoládét, s élvezze a nyüzsgést! Bámulja a konflisokat s vásároljon a Posztócsarnokban! A Szent Mária-székesegyház is a főtéren található, csodálatosan szép kékre festett mennyezetével és híres, kétszárnyú fából faragott oltárával, a lengyel gótikus építészet remeke. A Városháza tornyából igazán szép a kilátás, ezt ne hagyja ki. Érdemes megcsodálni a falon kívüli csodás parkot is. Ha Krakkó történelmére kíváncsi, akkor a legjobb bevezetőt a Wawel, vagyis a magas dombon álló – ezért pazar kilátást nyújtó – vár biztosítja. A székesegyházat, a királyi fogadótermeket, a magánlakosztályokat, a Katedrális Múzeumot és a lenyűgöző értékeket felvonultató Kincstárat és fegyvertárat nézegetve beleláthat egy kicsit a múltba.

Krakkó évszázadokkal ezelőtt magához csábított lovagokat, papokat, szerzeteseket, kereskedőket, valamint az egykori Krakkói Akadémia számos, tanulni vágyó hallgatóját. Speciális kollégiumokban, szállodákban, kocsmákban, fogadókban voltak elszállásolva. Ma turisták tömegei érkeznek ide.
Ha jót akar enni és mulatni, főleg a Schindler listájából is ismert régi zsidó negyedben (Kazimierz) találhat meg mindent, ami szem-szájnak ingere. A lengyel sörök finomak, vodkaválasztékban pedig szinte már az oroszokkal vetekszenek a helyi vendéglők.

Leave A Comment