Liverpool legfőbb turista attrakciói a gombafejű fiúk

Focirajongó? Ha igen, akkor biztosan tudja, hogy az angliai Liverpool a hazája két, világszerte is jól ismert labdarúgó klubnak, az Everton FC-nek és a Liverpool FC-nek. A sport mellett nemzetközi hírű kulturális központ is üzemel a városban, s fontos megemlíteni, hogy ez a Beatles zenekar szülőhelye. 2008-ban Liverpool volt Európa Kulturális Fővárosa.

Liverpool a Mersey-folyó torkolatánál, a tengertől csupán néhány kilométerre fekvő város. Tudta, hogy a világ egyik legnagyobb olyan kikötője, mely nem függ az árapály váltakozásától? A transzatlanti hajózás egyik központja, tele történelmi épületekkel, grandiózus parkokkal és kertekkel, múzeumokkal és a kikapcsolódás minden formáját biztosító szolgáltatásokkal. Történelmi központjában az Unesco Világörökségek sorába tartozó látnivalók rejtőznek
Az Albert Rakpart Liverpool legfőbb turista attrakciója. Ez volt az első olyan épületkomplexum Angliában, melyet kizárólag vas és tégla felhasználásával építettek. Az ötemeletes épületblokkokat a tenger veszi körbe, a kikötői öböl, ahol egykor a dohányt, a gyapotot és a cukrot rakodták ki a kereskedelmi hajók. A lenyűgöző, viktoriánus stílusú épületek alján árkádsor fut végig, toszkán oszlopaikhoz egykor a mór hajókat kötötték ki.

A dekoratívan felújított raktárépületekben ma luxus apartmanok, irodák, butikok, éttermek, kávézók és múzeumok találhatók. Az Albert Rakpart otthont ad Liverpool egyéb nevezetességeinek is, itt található többek közt a Beatles Múzeum, a Merseyside Tengerészeti Múzeum és a Rabszolgatartás Nemzetközi Múzeuma is.
S itt van a Tate Galéria is! Anglia egyik leglátogatottabb galériája, mely különleges kiállításokkal tartja fenn a kultúráért rajongók érdeklődését egész évben. A 19. században hozták létre a galériát, melynek alapját a cukormágnás Sir Henry Tate öröksége képezte. Stílszerűen egy korábbi cukorraktárban találtak számára helyet. Modern művészeti alkotások láthatók itt a 20. század elejétől kezdve, mégpedig a világ minden tájáról. A négyemeletes épületben a kortárs alkotók munkái is helyet kapnak.

A Brown Streeten áll a korinthoszi oszlopokkal és szobrokkal díszített St. George Hall épülete. Ezt is látogassa meg, ha Liverpoolban jár! Nagytermében látható a világ egyik legnagyobb orgonája, melyet napjainkban is rendszeresen használnak koncertek alkalmával. Liverpool legszebb épületének tartják.
S akkor most hadd szóljunk a legendás angol popzenekarról. A The Beatles beatzenekar volt a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, amely 2004 végéig világszerte több mint 1,3 milliárd lemezt adott el. Yesterday” című dala a modernkori zenetörténet legtöbbször feldolgozott száma, több mint 3000 változata létezik.

Évtizedek teltek el azóta, hogy a Beatles meghódította a világot, sok turista mégis a mai napig kifejezetten az ő nyomaikat keresni érkezik Liverpoolba. Sokat nem kell keresgélniük, számos útikönyv szentel külön fejezetet a város Beatleshez kapcsolódó nevezetes helyszíneinek. Köztük van a Penny Lane, az Abbey Road és a Forthlin Road is, ahol Paul McCartney egykori otthona található. Az 1950-es években épült ház ma már műemléki védettség alatt áll, rengeteg rajongó számára zarándokhely.
A legtöbbet a „csapatról” a díjnyertes Beatles Story Múzeumban lehet megtudni, nem beszélve az ereklyékről, mint George Harrison legelső gitárja vagy John Lennon egyik szemüvege.

 

Nem annyira nevezetesség, mégis az egész világon híres a Liverpool déli részén fekvő, Speke kerületben elhelyezkedő repülőtér, mely nevét 2001-ben John Lennonra keresztelték, így tisztelegve a város egyik leghíresebb alakja, az egykori Beatles tag előtt. A repülőtér logója Lennon saját magáról készített karcolata, alatta pedig az Imagine című dal egyik sora, egyben a repülőtér mottója, a „Fölöttünk már csak az ég van” olvasható. A beatzene rajongói nem hagyhatják ki.

Leave A Comment