Óceánia + Óceánia + Óceánia

A paradicsom kertjei

 Felfogni is nehéz: tízmillió évekkel ezelőtt emelkedett ki a Csendes óceán szigetvilága a vízből. A hatalmas hullámzó kékséget a nagy hajós, Balboa Déli-tengernek hívta, mai nevét Ferdinánd Magellán adta 1519-ben, amikor arrafelé hajózott. Szelídnek értékelte a vizet, s ezért csendesnek keresztelte el az óceánt, ami valójában sokszor nagyon is viharos, a hatalmas hullámok iszonyatos erővel, kegyetlenül tudnak viselkedni.

Óceánia talán a legizgalmasabb a Föld valamennyi tája közül. A paradicsom kertjének hívták a felfedezők a szigeteket, s nem vitathatjuk: igazuk volt. Azúrkék lagúnák, aranyszínű homokzátonyok, smaragdzöld dzsungelek, a világ összes színében pompázó virágok jellemzik a szigetek nagy részét. Csupa misztikum az élőviláguk, az állatok és az emberek egyaránt különlegességeket tartogatnak számunkra.

A világutazókat a szép tájak mellett természetesen a helyi lakosság megismerése vonzza leginkább, az őslakosok szokásainak feltérképezése, a ritusaik, a zenéjük, a nyelvük, a táncuk, vagyis a kultúrájuk. Nincs nagyobb élvezet annál, mint betekinteni egy furcsa, ismeretlen világba Polinézia, Mikronézia és Melonézia szigetcsoportjain. A távolság miatt viszonylag kevesen jutnak el ebbe a világba, de akiknek megadatott, azok tudják: itt tényleg kuriózum minden.

Hadd ragadjunk ki néhány izgalmas példát Óceánia szigetvilágából, hiszen ezzel a térséggel foglalkozó fejezetünk nyilván nem lehet teljes, főleg azokkal a szigetekkel foglalkozik, ahová a legtöbb turista eljut, amelyek a leginkább vonzóak, s ahol nem kell félni a bennszülöttektől.

Az érdekességek, vagy furcsaságok sorát Pápua-Új Guinea vezeti, ez vitán felül áll. Hogy miért? Talán ez a legvadabb terület a Földön, a pápuák és pigmeusok hazája, akik még most is gyakran cölöpökre épített lakokban és fákra szerelt kunyhókban élnek. Itt még emberevőkkel is lehet találkozni, nem ritka a skalpolás.769 nyelvet beszélnek az országban, ilyen sok etnikai csoport máshol nem is található egy nemzeten belül. Pápua-Új Guineában hordják a Holem nevű péniszvédőt, amit talán már sokan láttak dokumentumfilmeken. Hosszú, felfelé merevedő a védő, ami tökhéjból készül, s zsinórral van minden férfi derekához erősítve. Első látásra megdöbbentő jelenség, de később is nehéz megszokni.

Ehhez képest mennyivel kellemesebb élmény a tahiti nők látványa. Selyembőrű lányok, éjfekete hajzuhataggal, keletiesen metszett szemekkel, telt ajkakkal, s kis formás cicikkel. Ritka szerencséjük van a francia polinéziai uraknak, hogy ilyen hölgyek közül választhatnak. Nem csoda, hogy a hires festő, Paul Guaugint is megihlették a tahiti nők …

A polinéziaiak húsz méter hosszú kenukat használtak, hogy eljussanak az oceán vizén egyik helyről a másikra vadászni a – nőkre és az állatokra. Tongán, Polinézia utolsó monarchiájában nem fordulhatott elő, hogy a lányokat szemérmetlenül hajtsák. Ott udvari nemesség szabta meg az illemkódexet, előírták a viselkedési és öltözködési szabályokat, a jó modor mindenek felettinek számított.

Ugye kevesen ismerték e fenti tényt! Mint ahogy az sem köztudott, hogy Vanuatun a férfiak beavatása úgy zajlott, s zajlik ma is, hogy a bokára erősített liánnal le kell ugrani a legmagasabb fa tetejéről. Ez a mai bungy jumping elődje.

Akinek sikerül túlélni, az más rituálékon is részt vehet, s férfit faragnak belőle.

Fidzsin veszélytelenebb, ember közelibb ceremóniákat tartanak. A legfontosabb szertartás itt a káva ceremónia, ez speciális narkotikum. A gumóból sárga port őrölnek, azt összekeverik vízzel és iszogatják egész nap. Ettől olyan kábultak. A lakosok fele indiai származású, ezért imádják a curryt is, amit persze ételhez kevernek nagy mennyiségben.

Fidzsin látni totemeket, de olyan szoborkultúra, mint a Húsvét szigeteken látható sehol a világon nem képzelhető el. A Húsvét szigetek, akár hihető, akár nem, onnan kapta a nevét, hogy a holland Jacob Roggeveen hajós húsvétkor fedezte fel. A keresztséghez fűződően komolyabb történetre számított a világ, ez bizonyos. A szigeten összesen 886 vulkáni tufából faragott szoboralakot látni, hatalmasakat, ez teszi igazán különlegessé az amúgy Chiléhez tartozó területet.

Óceániában a Marquesis-szigetek magas, meredek hegyei miatt híresek, Palau a trópusi vegetációja miatt, Nyugat Szamoa azért izgalmas, mert ott még mindig pálma levélből építik a viskókat, Bora Borát pedig azért szeretik, mert korallzátony veszi körül a meseszép kék lagúnát. A föld valójában egy tűzhányó teteje.

Óceániában a legismertebb szigetek a Hawaii szigetek, amelyről az amerikai fejezetben írunk, hiszen az Egyesült Államok hivatalos területe, s Új-Zéland. Ez utóbbi 270 ezer négyzetkilométer, hatalmasabb, mint Nagy Britannia. Új-Zéland igazi madárparadicsom, mivel itt nem élnek ragadozók, ezért a legtöbb madárnak már nem is volt szüksége szárnyra, nem kellett repülve menekülni. Nem véletlen, hogy Új-Zéland nemzeti madara, a kiwi csak futni tud.

Földrajz órákon tanultuk: James Cook hajós forradalmasította a navigációt a hosszúsági fokok kalkulációjával. Örökké hálásak lehetünk neki és társainak, akik felfedezték számunkra Óceánia csodás világát.

Leave A Comment