Offshore szigetek

A tajvaniak kedvenc kiránduló helyei az offshore szigetek. Természetesen a turisták is szívesen felkeresik ezeket, hiszen itt még szinte érintetlen a táj.

A legnépszerűbb a Penghu-szigetcsoport, amely 4 nagyobb szigetből, és mintegy 90 szigetecskéből áll. Ez Tajvan Hawaii-ja, 320 kilométer hosszú tengerpartot kínálnak a szigetek, korálpadok, bazaltsziklák váltakoznak homokos partszakaszokkal. Áprilistól októberig selymes, lágy a víz az öblökben, s csodásan süt a nap, de tájfunok is lehetségesek. Mivel remek hullámok vannak, ezért a szélvitorlások különösen kedvelik, sok nagy nemzetközi versenyt is rendeznek Penghun. Kifejezetten érdekes, hogy több, korallból épült házat találhatunk a szigeteken, remekül illeszkednek ezek a természetbe. Akik az állatvilágot kedvelik, azok megfigyelhetik a helyi madárvilágot, vagy az 1998-ban megnyílt akváriumot kereshetik fel, a tengerparton pedig szigorúan védett, gondozott zöldteknős-telepeket találhatnak.

Szintén vonzó a 12 kis szigetből álló Kinmen. Nemzeti parkja és múzeuma szinte világhírű. A kontinentális kínai parttól alig több mint két kilométerre levő Kinmennél voltak 1949 és 1958 között a Kuomintang és a kínai Vörös Hadsereg között vívott harcok fő hadvonulatai, s ennek a harcnak állítottak emléket a tajvaniak.

Matzura azok látogassanak el, akik haspártiak. Gourmet ételeket fogyaszthatunk itt, tésztaféléket és a tenger gyümölcseit. Halászfaluk sorakoznak a 10 kis szigeten, s a friss fogásból a helyi éttermek remek haltálakat állítanak össze. Matzun két borászat is működik a sziklákba vájt egykori háborús bunkerekben. Cirokbort állítanak elő. A helyi nyelveken kaoilang-nak nevezett italt nem csak Taiwanon, hanem Kínában, Koreában is szívesen fogyasztják.

Itt kell említést tennünk a Taiwan keleti oldalán lévő két szigetről is. Egyedi a maga nemében a vulkánkitörés során felszínre emlekedett kis sziget, Liudao, vagyis a Zöld-sziget. Csak itt található sós vízű gyógyforrás egész Tajvanon. A természetes környetetben lévő hidroterápiás központ különböző hőmérsékletű medencéi a szabadban vannak, belőlük gyönyörű kilátás nyílik a Csendes-óceánra.

A csendes-óceáni oldalon található másik sziget Lanyu, az Orchidea-sziget. Egykor óriási számban nőttek itt az ötszirmú pillangó-orchideák (Phalaenopsis) Ma már kevés van belőlük, inkább csak a hegyoldalain élnek meg természetes környezetükben. A szigetet mintegy 4000 fő lakja, ők az őslakó Yami törzshöz tartoznak. Ez Taiwan egyetlen olyan törzse, amelyik megőrizte az óceáni életformáját. A tájfunoktól védő, földdel félig fedett kőházakban laknak. Kalózkodni ugyan már nem szoktak, de az asszonyok taró-t és egyéb gumós növényeket termelnek, kecskét, disznót tenyésztenek, a férfiak az ősi módon végzett halászattal foglalkoznak. Gyönyörűen festett kenukat készítenek, mindegyik új kenu vízrehelyezése hatalmas ünnep. A repülőhal-halászat szezonját hatalmas fesztivállal köszöntik, márciustól júniusig 13 különböző rítust mutatnak be. A szigetre nehéz eljutni, de ritka élményt ad az érdeklődőnek, ha bepillanthat ebbe a már csak rövid ideig látható, ősi kultúrába.

Leave A Comment