Tahiti és szigetei

Tahitire a legkönnyebb az Air Tahiti Nui légijárataival utazni, Az ön tahiti élménye már a beszállásnál azonnal elkezdődik!

Az Air Tahiti Nui járatain új ülések vannak, HD minőségű képernyővel és videóval az ön igénye szerint. Heti járatok indulnak a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről, csatlakozási lehetőséggel a partner légitársaságok gépeivel több európai városból.

Tahiti, Moorea, Bora Bora… Elég e neveket kiejteni és máris álomvilágban járunk. A Csendes-óceán déli részén található 4000 km2 tengerfelületre kiterjedő Francia Polinézia Tahiti szigetét és 5 szigetcsoportot foglalja magába: Ausztrál-szigetek délen, Gambier-szigetek dél-keleten, Marquises-szigetek északon, Társaság- és Tuamotu-szigetek középen. Összesen 118 szigetből áll, kiterjedése pedig nagyobb, mint Európáé.

Tahiti

A felső szigeteket főként a hegyek uralják. Dúskálva a kiterjedt, zöldellő völgyekben, a hegyoldalak féktelen vízeséseiben, fekete bazalt- vagy fehér korall homokkal borított partokban… Papeete-hez közel, a tapasztaltabb túrázók megmászhatják az Aorai-hegyet (2066 m) de kerüljék el a decembertől februárig tartó esős időszakot. A vadregényes Marquises-szigetek szintén vonzó a túrázók számára.

Az alsó szigeteken egyedül a korallszigetek emelkednek ki a habokból, korallzátonnyal és végtelen partokkal övezve. A lagúnák színe a zsád ékkő zöldjétől kezdve a türkizkékig váltakozik, hogy még jobban elkápráztassa az ide érkezőket. Ezt a vadregényes vidéket csodálatos madarak, halak és kagylók uralják. A lagúnák ékszere az igazgyöngy. Tahiti titokzatos, páratlanul szép gyöngyszemeit a Tuamotu- és a Gambier-szigetek kellemes, áttetsző vízében halásszák.

Tahiti legkiválóbb búvárhelyszínei a következőek: Aquarium, Saint-Etienne, Source, Arue és a la pointe Vénus. Több szörfözésre alkalmas terület is létezik. Papeete mellett, Teahupoo világszerte híres hatalmas hullámai azonban csak a legjobbaknak ajánlott.

Az evezős sportok híveinek a Va’a-t ajánljuk, mely a pirog csónak polinéz változata. A Csendes-óceán népei ezzel a könnyű facsónakkal közlekedtek a szigetek között akár több száz és ezer kilométeren át. Még ma is használják őket, főként halászatra. Július közepén rendezik meg a népszerű tiurai evezős versenyt. Papeete-nél közel 300 – 3, 6 vagy 16 evezősből álló – csapat méri össze tudását, mely feledhetetlen látványt nyújt.

Végül az ökoturizmus hívei túrázhatnak Raiatea vagy Huahine szigetének érintetlen erdeiben vagy felfedezhetik a Moorea szigetén található Afareaitu vízesést.

A Tamure a tahiti táncosnők (Vahines) híres ringatózó/riszáló tánca. Csípőjükön növényfüzérrel, fejükön pedig virágkoszorúval táncolnak a Pahu (kicsi dob) és az Ukulele ritmusára, mely a gitár helyi változata. A Ma’ohi nomád törzs, kik szigetről-szigetre vándoroltak, még számos más táncformának a tudásával rendelkeznek: törzsi táncok vagy épp különböző érzelmeket kifejező táncok.

A Heiva ünnepe egész júliusban tart Papeete városában. Ez alatt megcsodálhatjuk a tradicionális táncokat és viseleteket.

A keresztény vallás előtti (Tahitit 1767-ben fedezték fel) szent rituálék és a polinéz istenek legendái ma is élnek: Oro istene a bátorságot szimbolizálja, Hiro pedig a két szigetet, Raiatea-t és Huahine-t választotta szét, stb. Raiatea szent szigetén fennmaradtak az ún. Marae-k is, kőből készült emlékhelyek, ahol a szertartások és a törzsi koronázások folytak. Könnyen felismerhetőek a szép, igen színes templomok, mint pl. Papara temploma Tahiti szigetén.

A Csendes-óceán népeinek a tetoválás többet jelent egy egyszerű esztétikai kifejezésnél: a tetoválásnak megvan a saját nyelvezete, mely meghatározza az egyén szociális helyzetét. Régen egy-egy hősies cselekedetett is jelölt vagy, hogy az adott személy milyen szerepet tölt be a közösségben. A mai tetoválások a személyiséget fejezik ki, és egy csoporthoz vagy szigethez való tartozást (pl. Marquises vagy Bora Bora szigete). Sok turista van, aki kifejezetten azért tér vissza, hogy bejelentkezzen egy hagyományos, de már modern technikát használó tetováló művészhez.

Repülővel egészen Papeete-ig vagyis Tahitiig el lehet jutni, majd rövid helyközi repülés vagy hajókázás következik Bora-Bora, Taha’a, Moorea, vagy Tuamotu szigetére. Leginkáb luxusbungalók várják a nyaralókat a kókuszpálmák alatt, vagy cölöpökön álló összkomfortos szobák. Ezeken a különleges szálláshelyeken a csodálatos környezet mindig a lábaink előtt hever és nem kell bezárva lenni egy nagyobb épületben. A szerelmesek bármikor szabadon gyönyörködhetnek a sziget csodáiban.

A búvárkodáshoz elég egy szemüveg, pipa és békatalp, hogy máris felfedezhessük a mindössze 2-3 méter mélyen található természeti kincseket.

A polinéz identitás megértéséhez látogasson el a következő múzeumokba is: Musée de Tahiti et ses îles (Tahit és szigetei), Musée de la perle (gyöngyök), Musée du coquillage (kagylók), Musée Paul Gauguin. A világhíres festőmüvész itt élt, s sok képet alkotott a polinéz nőkről, amelyek ma dollármilliókat érnek.

Leave A Comment